Skip to main content

Een actie voor kaj

En poging ter definitie in enkele zinnen.

Een actie is een proces. Activiteiten, vergaderingen, materialen, campagnes zijn middelen in dit proces. De methode die wij gebruiken is zien, oordelen, handelen en de RoLWA.

Een kaj-actie is een vormingsproces dat naar verandering toe leidt. Verandering op persoonlijk niveau, van de mentaliteit van de persoon en haar houding tot een structurele verandering van de samenleving. Dat wil zeggen: er is een persoonlijke en een collectieve dimensie. Dit proces is een proces waardoor de jongeren tot militanten gevormd worden, en waar ze verantwoordelijkheid voor zichzelf en voor anderen nemen.

In kaj zijn er twee soorten acties. De militanten-actie, een actie die concrete situaties verandert. Elke militanten-actie is tevens de start van een collectieve actie van kaj. Een tweede type is de collectieve actie die collectieve situaties verandert. Het gaat erom een situatie die meer personen betreft te veranderen, en zo structurele verandering te bereiken. De proces van actie start voor kaj:
  • vanuit een persoonlijke ontwikkeling naar een collectieve verandering
  • uit een concrete/onmiddellijke situatie tot een structurele situatie
  • van een plaatselijke situatie tot een internationale situatie

Comments

Popular posts from this blog

zien, oordelen, handelen

Het is iets meer dan twee manden geleden dat ik iedereen vertelde over "zien, oordelen, handelen" schrijven te willen... waarom weet ik nu ook niet meer goed. Maar zeker had ik goede reden.

"Zien, oordelen, handelen" is de methode van de kaj. Wij gebruiken ze voor bijna alles... maar eigenlijk zijn "zien, oordelen, handelen" de drie stappen van de actie van kaj en beschrijven de drie stappen die elkaar bedingen en naar verandering toe leiden.

Volgens mij is "zien, oordelen, handelen" zonder actie onmogelijk. Daarom heb ik deze beschrijving ook over actie, de verschillende mogelijkheden actie te voeren en het doel van actie begonnen. Maar je moet zelf zien of je het nuttig vindt...

Geschreven heb ik deze presentatie eigenlijk voor een animator cursus van kaj.

De manager van de 21ste eeuw is een vrouw

Voor huidige bedrijven zijn een aantal managementcompetenties cruciaal om verwachte en toekomstige uitdagingen tegenaan te gaan. Om bedrijven voor de toekomst klaar te stomen zijn leiderschapseigenschappen zoals ‘intellectuele aanmoediging’ of ‘participatieve besluitvorming’, die meer door vrouwen toegepast worden, nodig om creativiteit en innovatie te ontwikkelen (McKinsey & Company, 2008, pp. 9-14).

Maar niet alleen voor bedrijven en puur economische doeleinden zijn vrouwelijke verantwoordelijken van uiterste belang. Ook in alle soorten organisaties, van gezinnen tot NGO’s spelen vrouwen een belangrijke rol en draagt hun vrouwelijke aanpak bij tot de ontwikkeling van de organisatie zelf, het welbevinden van alle actoren en het algemene werkklimaat. Vrouwen worden vandaag grotendeels uitgesloten van posities van macht en invloed. In deze integratietekst zullen we uitgebreid bespreken hoe een gelijkwaardige participatie van vrouwen voor vooruitgang zou kunnen zorgen.
De manager va…

Noir Désir - Le Vent Nous Portera

Je n'ai pas peur de la route
Faudrait voir, faut qu'on y goûte
Des méandres au creux des reins
Et tout ira bien

Le vent nous portera

Ton message à la grande ourse
Et la trajectoire de la course
A l'instantané de velours
Même s'il ne sert à rien

Le vent l'emportera
Tout disparaîtra
Le vent nous portera

La caresse et la mitraille
Cette plaie qui nous tiraille
Le palais des autres jours
D'hier et demain

Le vent les portera

Génétique en bandoulière
Des chromosomes dans l'atmosphère
Des taxis pour les galaxies
Et mon tapis volant dis

Le vent l'emportera
Tout disparaîtra
Le vent nous portera

Ce parfum de nos années mortes
Ceux qui peuvent frapper à ta porte
Infinité de destins
On en pose un, qu'est-ce qu'on en retient?

Le vent l'emportera

Pendant que la marée monte
Et que chacun refait ses comptes
J'emmène au creux de mon ombre
Des poussières de toi

Le vent l'emportera
Tout disparaîtra
Le vent nous porte…